Den optimale skibeklædning - Lag på lag metoden

Det kan føles som en jungle, når du skal sætte dig ind i, hvad der er vigtig for dig, når du skal vælge skitøj. Men for dig, som gerne vil være klædt bedst muligt på, anbefaler vi, at du bruger ”lag på lag metoden” eller, som mange også kalder det, ”Løgmetoden”. Og så kan du med fordel benytte samme metode, hvis du skal bruge beklædning til andre udendørsaktiviteter i regn, sne, blæst eller kulde.

Hvad er lag på lag metoden?

Lag på lag metoden går i korte træk ud på, at din påklædning til skiløb skal bestå af disse 3 lag:

Yderste lag: Vejrbeskyttende

Mellemlag: Isolerende

Inderste lag: Svedtransporterende

Læs med nedenfor, hvor vi vil komme med vores anbefalinger til, hvordan du bedst muligt kan klæde dig på efter lag på lag metoden. I nedenstående afsnit, vil vi starte med det yderste lag og så gennemgå lag for lag ind imod kroppen:

 

Yderste lag: Vejrbeskyttende

Skijakke og skibukser skal som minimum være vindtæt og vandtæt, så de beskytter dig mod sne, regn og vind. Men det optimale er at vælge skitøj, som samtidigt også er åndbart, så din krop har muligheden for at komme af med fugt og varme. Derfor anbefaler vi altid, at du sikre dig, at dit nye skitøj lever op til kravet om at være åndbart og vandtæt, med minimum:

Åndbarhed på minimum 2.000 g/m2

Vandtæthed på minimum 2.000 mm

For at dit yderste lag skitøj er optimalt, er der selvfølgelig også en lang række andre ting, som vi anbefaler du holder øje med. Nedenfor kan du læse, hvad vi anbefaler du bør være opmærksom på, når du vælger skijakken og skibukserne til lag på lag metoden.

 

SKITØJ

Gå til herre

SKITØJ

Gå til dame

Når du vælger din skijakke til lag på lag metoden, vil du normalt ikke gå efter en jakke med isolering i, da princippet bag denne beklædningsmetode netop er, at det er de forskellige lag, der giver de forskellige funktioner. Derfor anbefaler vi også, at hvis du gerne vil have en skijakke der er optimal til lag på lag metoden, så gå efter en såkaldt skaljakke (også kaldt hardshell eller softshell).

Teknologien i skijakken

Da det ikke er din skijakke der skal give dig den isolerende effekt, anbefaler vi, at du er opmærksom på nedestående punkter:

Muligheden for udluftning især under armene – enten fra gennemgående lynlås eller lynlås under ærmerne

Lynlåsen skal være vindtæt – der skal enten var en såkaldt stormflab på indersiden eller ydersiden af jakken, eller lynlåsen skal tætnet

Vægten på skijakken – jo lettere, jo bedre

Hætten kan lynes af – du behøver den ikke hele tiden

At jakken lukker helt tæt øverste ved lynlåsen, så den ikke genere hagen – optimalt er jakken udstyret med noget blødt stof, som dækker for lynlåsen

Anbefaling af skijakke:

Hvis du er på udkig efter en ny softshell/hardsell jakke, som netop skal benyttes til påklædning efter lag-på-lag metoden, så anbefaler vi en Stormtech XB-2, som også er den der er vist på billede ovenfor som 3RD layer. Denne jakke kommer i et utal af farver, samt den som minimum lever op til alle de ovenstående krav. Derudover har den hele 15.000mm i vandtæthed og 15.000g/m2 i åndbarhed.

 

SKIBUKSER

Gå til herre

SKIBUKSER

Gå til dame

Når først du har styr på, at du skal klæde dig på efter lag på lag metoden, når du skal stå på ski, er det vigtigt, at du også har et indblik i, hvordan du så vælger de rigtige skibukser.

Når du vælger skibukser, er det vigtigst, at de kan beskytte dig imod regn, sne og kulde. Derudover skal de også være behagelig, samt have gode tilpasningsmuligheder. Nedenfor har vi lavet en liste over ting, som vi anbefaler at du skal være opmærksom på, når du vælger skibukser.

Høj slidstyrke – så de kan tåle nærkontakt med ski, støvler og eventuelle styrt

Muligheder for tilpasning i lukningen – så de kan tilpasses præcis til dig

Fleksible knæ – så du opnår fuld bevægelighed

Lynlås ved skistøvler – så dine støvler er lette at tage på og du kan tage skibukserne ud over støvlerne

Indvendig elastik forneden – så du ikke får sne eller kulde ind

 

Stormtech EB-3 - Herre
S - 5XL
1.799,00 kr
Ja
Stormtech XB-3 - Herre
S - 5XL
1.899,00 kr
Ja
Stormtech EB-3 - Dame
S - 5XL
1.799,00 kr
Ja
Stormtech XB-3 - Dame
XS - 2XL
1.899,00 kr
Ja

 

Mellemlag: Isolerende

Fleece er særdeles velegnet til isolering og er også det normale valg, når man vælger hvad mellemlaget skal bestå af. Fleeces evner er nemlig, at det både er meget isolerende og samtidigt åndbart og let. Om du vælger at bruge en fleecebluse, fleecetrøje eller en fleecevest, som dit isolerende lag, er underordnet.

Alt afhængigt af, hvor koldt det er, der hvor du skal stå på ski, kan du med stor fordel tage flere mellemlag på. Det er nemlig her hele funktionen i lag på lag metoden bliver skabt. Derudover skal du også være opmærksom på, at kun ved køb af kvalitetsudgaver af fleece undgår du, at dit fleecetøj danner knuder uden på stoffet.

 Skiferie

Inderste lag: Svedtransporterende

Selvom man ikke tænker over det, så er det inderste lag mindst ligeså vigtigt som det mellemste og yderste. Når du vælger hvad de inderste lag, er det vigtigst, at det er svedtransporterende. Hvis det inderste lag ikke er svedtransporterende nok, så din krop have svært ved at komme af med sved og fugt. Hvilket vil resultere i, at du  hurtigt vil blive fugtig og derved også hurtig kold.

Derfor anbefaler vi, at du er opmærksom på, at dit inderste lag er:

Elastisk – så det sidder til kroppen, hvilket øger de svedtransporterende evner

Dobbeltvævet – så det også er varmt og behageligt

Lavet af Polyester og Spandex – Polyester har utroligt gode svedtransporterende evner og Spandex gør det elastisk

 

 

Vi håber du kan bruge vores anbefalinger om påklædning på skiferien og ønsker dig en god skiferie!