Sådan holder du dig varm på skiferien

Skiferie er en både sjov og aktiv ferie, som kan skabe glæde for alle aldre. Det kan dog også være en kold fornøjelse, derfor gælder det om at klæde sig ordentligt på. Alligevel kan det for nogle virke nærmest umuligt at undgå kulden. Derfor er der her samlet en række gode råd til at komme kulden til livs, så du får det fulde ud af din skitur.

Se OnlineOutwears udvalg af skitøj til herre her og skitøj til dame her.

Det er meget individuelt, hvor kuldskær man er, og derfor vil der altid være nogle, som fryser lettere end andre. Det har selvfølgelig også en betydning, om man vælger at rejse syd på eller nord på, da vejret i Norge og Sverige er koldere og mindre solrigt end destinationerne i syden.

 

Anskaf dig et par gode skisokker

Fødderne er noget af det vigtigste at holde varmt under skituren. Er fødderne først blevet kolde, spreder det sig hurtigt til resten af kroppen. Der er to ting at tænke over, når du køber skisokker. For det første er det vigtigt, at de sidder tæt og glat til foden, da de stramme skistøvler ellers nemt kan få sokken til at sidde og genere, og dermed lukke en smule for blodtilførselen til fødderne, hvorved du hurtigere fryser. Derfor skal du aldrig bruge for store skistrømper, som ikke sidder tæt til foden. For det andet kan det være en god ide at vælge et par med en høj procent af uld i, da uld varmer rigtig godt.

 

Vælg den rigtige skijakke

Skijakker fås med forskelligt fyld og kan holde til forskellige temperaturer. En tommelfingerregel er at gå efter en skijakke, som er beregnet til temperaturer mellem minus 10 og minus 15 grader. Husk på, at du skal være aktiv i jakken, så derved generer du også selv en del varme til kroppen. Jakken skal desuden have et søjletryk på minimum 5000 mm, så du er sikker på, at den kan holde vand og sne ude.

Det kunne for eksempel være Stormtech EB-3 skijakke, som fås til både dame og herre. Denne jakke kan holde til temperaturer mellem 0 og minus 15 grader og er foret med polyester polyfyld. Desuden er denne jakken 100 procent vand og vindtæt, som enhver skijakke skal være.

 

Inderlag med uld

De inderste lag er dem, som kan afgive den største og mest direkte varme til kroppen. Et af de varmeste materialer er uld, derfor kan du med fordel gå efter sokker og skiundertøj, der er lavet helt eller delvist i uld, som dermed vil give dig ekstra varme til kroppen. Dog er uld ikke så svedtransporterende og åndbart som andre materialer. Derfor er skiundertøj i ren uld ikke at fortrække, hvis du afgiver meget sved, når du er aktiv, da sveden vil sætte sig i tøjet og gøre dig våd. Er du derimod en frossenpind uden lige vil du til hver en tid have glæde af skiundertøj med uld i.

 

Tag flere lag tøj på

Lag-på-lag metoden er en af de mest effektive til at opbygge varme. På skituren skal du inderst have dit skiundertøj og dine skistrømper. Herefter er det en god ide med en fleece eller en skipolo. Det kunne for eksempel være Stormtech VFP-1 fleecen - se fleecen til herre og se fleecen til dame. Fleecen her er et godt bud på et varmt mellemlag, som du kan tage udover dit skiundertøj, også har den en høj hals med en praktisk ¾ lynlås.

Til sidst skal du selvfølgelig iføre dig skibukser og skijakke, som foruden varmen skal give dig beskyttelse mod både vind og vejr. Ved at følge denne metode har du et varmt inderlag, mellemlag og yderlag. Husk at sørge for, at alle lag er lavet i et åndbart materiale, så sveden har mulighed for at forlade kroppen, så du ikke bliver våd.

 

Husk skitilbehør såsom hue, hansker og halsedisse

En halsedisse er altid smart at have med, da den ikke fylder særlig meget og nemt kan ligge i din jakkelomme, hvor du kan tage den frem efter behov.

Det giver dig også ekstra varme, hvis du har en hue på under din skihjelm. Det smarteste er en tætsiddende hue, så hjelmen ikke trykke unødigt på hovedet. Stormtechs TFS-1 hue er ideel til formålet. Den tynde og lette hue er lavet i et både vindtæt og åndbart materiale, som tilføjer ekstra varme.

 

Sørg for at skisokker og skiundertøj ikke sidder i klemme

Det er meget vigtigt, at du sørger for, at dine skiunderbukser ikke stopper for langt nede ved anklen, da de stramme skisokker og skiunderbuksen i så fald kan forhindre blodet i at strømme optimalt ned til fødderne, hvilket hurtigt får dem til at blive kolde. Derfor skal dine skiunderbukser helst stumpe lidt eller stoppe halvvejs nede ved læggen. Sørg altid for, at skisokken er rettet helt ud og sidder glat og tæt til foden.

 

Hold pauser og drik varme drikke ;)

Til sidst kan man jo altid smutte ind og få sig en kop varm kakao eller måske noget stærkere at varme sig på, når der er brug for en tiltrængt pause.

 

SKIJAKKER

Gå til herre

SKIJAKKER

Gå til dame