Outdoortøjets funktioner – vandtæthed, vandafvisende og vandsøjletrykkets definition

Hos OnlineOutwear sætter vi kvalitet og funktionalitet i højsædet. Vi vurderer derfor vores produkter på en skala fra 1-5, hvor 1 er det laveste og 5 det højeste, ud fra deres ydeevne inden for følgende fire kriterier: 

    •           - Vindtæt
    •           - Vandtæt
    •           - Åndbar
    •           - Varme

 

Afhængigt af produktet og hvad du skal bruge det specifikke produkt til, er det ikke alle kriterierne der er lige vigtige. Her vil vi derfor dykke lidt dybere ned i begrebet vandtæthed og forklarer hvordan vandtætheden måles og hvornår du har behov for vandtætte produkter og hvornår vandafvisende materiale er tilstrækkeligt.

Vandtæt, vindtæt, åndbar - teknologier

Hvad er vandsøjletryk og hvordan måles det?

Et produkts grad af vandtæthed afgøres hovedsageligt af, hvor meget vand stoffet kan modstå, altså hvor mange milliliter vand produktet kan modstå per kvadratmeter stof, før der kommer vand igennem stoffet. Dette kaldes også materialets vandsøjletryk. Har produktet et højt vandsøjletryk kan det modstå mere vand end et produkt med lavt vandsøjletryk. Herunder ser du en liste, hvor du let kan gennemskue hvor meget vandsøjletryk du har behov for:

< 2.000 mm: Produktet regnes ikke for at være vandtæt, men kan stadig være vandafvisende, hvilket er tilstrækkeligt til f.eks. gåture med lille risiko for regn/sne.

2.000 – 5.000 mm: Produktet er egnet til korte ture med let regn.

5.000 – 8.000 mm: Produktet kan klare et par timer med let regn eller kort tid med stærk regn.

8.000 – 10.000 mm: Produktet kan modstå stærk regn i lang tid.

>10.000 mm: Produktet kan klare stærk regn.

Et af de produkter her hos OnlineOutwear, som kan klare mest regn er Stormtech XB-2, som fås til både herre og dame. Jakken kan klare et vandsøjletryk på hele 15.000 mm, og kan derfor klare ekstreme mængder regn, uden du bliver våd under jakken. 

Vandafvisende eller vandtæt?

Men hvornår skal du så bruge hvilket vandsøjletryk? Produkter med højt vandsøjletryk har ofte det problem at de har lav åndbarhed. Hvis du derfor er meget fysisk aktiv i en jakke med højt vandsøjletryk holdes du måske nok tør udefra, men kroppens varme og fugt har svært ved at slippe ud fra jakken og du kan derfor blive fugtig og klam under jakken.

Ved en sport som sejlads hvor vejret er koldt, barskt og vådt, men hvor du ikke nødvendigvis er særlig fysisk aktiv, er det godt at have tøj med højt vandsøjletryk, så vandets kolde bølger og den silende regn på det åbne hav, ikke trænger gennem din jakke.

Hvis du til gengæld skal bruge en jakke til vandreture, ski eller anden form for fysisk aktivitet, hvor der er risiko for regn, men du samtidig har behov for at din hud kan ånde, kan det være godt med en jakke med lidt lavere vandsøjletryk, men hvor der er mere fokus på at jakken også er åndbar. Her kan du f.eks se nærmere på Stormtech XSJ-1, som har et vandsøjletryk på 5.000 mm, hvilket er rigeligt til langt de fleste ture. Til gengæld er den yderst åndbar og derfor god til det aktive menneske.

Der findes dog også visse jakker som lever op til lidt af hvert. Blandt andet en af vores absolut bestsellere, Stormtech XB-2. Dette er en super softshelljakke med hele 10.000 mm vandsøjletryk og høj ydeevne i åndbarhed, hvilket gør det til en fantastisk jakke for det aktive udendørsmenneske. 

Andre kunder så også:

Stormtech XBT-1 - Herre
S - 5XL
1.049,00 kr
Stormtech X-1 - Herre
S - 5XL
1.599,00 kr
Ja
Stormtech XBT-1 - Dame
XS - 2XL
1.049,00 kr
Stormtech X-1 - Dame
XS - 2XL
1.599,00 kr
Ja